Hopp til innhold

Sundby støtter Kowalczyk: – Dette rennet er blitt en parodi

OBERHOF (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) mener Justyna Kowalczyk (30) «har baller» som tør å ta et standpunkt mot Tour de Ski-arrangørene. Nordmannen er langt på vei enig med polakken.

Martin Johnsrud Sundby

HAR RESPEKT FOR KOWALCZYK: Martin Johnsrud Sundby mener Tour de Ski-starten i Oberhof er et parodirenn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er en parodi. Det er ikke dette vi skiløperne trener for og brenner for. Nå er vi her bare for å gi sponsorer og TV-seerne det de vil ha, og gå noen runder nede på stadion. Dette er bare tull, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no like før starten på herrenes prolog.

Lite snø i Oberhof

LITE SNØ: Det er lite snø å spore utenfor den preparerte løypa i Oberhof.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Lørdag formiddag ble det kjent at storfavoritt Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å boikotte hele touren etter det hun mener er urettferdig behandling fra FIS-ledelsen.

Kowalczyks avgjørelse bunner ned i arrangørenes avgjørelse om å endre den andre etappen til en fristilssprint grunnet de elendige snøforholdene i Oberhof.

Opprinnelig skulle langrennsløperne gå en ni kilometers klassisk-etappe på søndag, men et slikt program er det ikke tilstrekkelig med snø til å gjennomføre.

I stedet blir det nok en sprint, og totalt fem av sju etapper vil foregå i fri teknikk.

Les også: Bjørgen mener Kowalczyks protest er nyttesløs

Mener Kowalcyzk fortjener respekt

Sundby er langt på vei enig med sin polske kollega.

Når NRK møter ham, kikker han utover de grønnkledte åssidene i Oberhof, der det lørdag er fire varmegrader og ikke et eneste snøfnugg utenfor den korte prolog-løypa.

Røa-løperen, som er blant de største favorittene i herreklassen, vil imidlertid ikke gå så langt som Kowalczyk og droppe touren helt.

– Nei, jeg har ikke tenkt til å gjøre det. Kowalczyk har baller, altså. Det er ganske rått å være regjerende tour de ski-mester og så velge å stå over. Det er for å markere saken sin at hun gjør det, og det fortjener hun all mulig respekt for, sier Sundby til NRK.

Sundby: – Burde hatt reservearena

Sundby er først og fremst skuffet over at FIS ikke har planlagt bedre med tanke på den manglende snøen i Tyskland. Da NRK inspiserte stadion i Oberhof lørdag formiddag, var det svært tynt med snø i den korte prolog-løypa. Snøen som er lagt i løypa, er heller ikke av spesielt god kvalitet.

Bjørgen i Oberhof

GRØNT: Marit Bjørgen under lørdagens prolog i Oberhof. Søndag skal det gås sprint i den samme løypa.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg hadde håpet å kunne kose meg med flotte konkurranser her i Tour de Ski, og det blir det ikke når det er blir sånn som dette, sier Sundby.

– Hva burde FIS gjort annerledes?

– Det er ganske naturlig at man bør ha en reservearena klar når man arrangerer et skirenn. Det har man når man skal gå Gåseburennet hjemme i Norge og også på kretsmesterskapsnivå i Oslo. Det hadde vært naturlig å hatt en reservearena, sier Sundby.

Bjørgen mener løypa holdt

Marit Bjørgen vant kvinnenes prolog med 1,9 sekunders seiersmargin på Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Etter løpet fortalte hun om de utfordrende snøforholdene ute i prolog-løypa.

– Jeg synes de hadde fått til en bra løype med tanke på utgangspunktet. Sportslig var det forsvarlig å gå. Alternativet hadde vært å avlyse og det er ingen tjent med. Men guttene skal gå to runder, så da får vi se hvor godt løypa holder, sier Bjørgen til det norske pressekorpset.

Siste nytt

  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • EM-bronse for Benske og Tjøm: – Råimponert

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarn.

    – Jeg er råimponert. Det er det best disponerte løpet jeg har sett dem ro noen gang, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet duoen passerte målstreken.

    Det ble en svært tett og jevn affære gjennom de 2000 meterne som ble rodd. Den norske duoen så lenge ut til å ta sølvet, men måtte seg seg slått på målstreken av italienske Stefano Oppo og Gabriel Soares.

    Jan Schäuble og Rafael Ireland fra Sveits tok gullet etter å ha ledet hele veien. De ble utfordret av italienerne, men hadde krefter igjen mot slutten og vant med 2,27 sekunders margin.

    Norge har allerede sikret OL-plass i dobbeltsculler for menn.

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarnn

Sendeplan

Kl. Program Kanal